
















Sonja Korkeala
ViolinSonja Korkeala inledde sitt violinspel vid Esbo Musikinstitut och fortsatte studierna vid Sibelius-Akademin under ledning av Ari Angervo och professor Tuomas Haapanen. Under åren1986–1987 var hon professor Maria Vermes elev vid Liszt-akademin i Budapest. Från år 1987 studerade hon i professorn Ana Chumachenkos klass vid Musikhögskolan i München. Hon avslutade sina studier 1995 med diplom i mästarklassen.
Korkeala har bland annat vunnit första pris i Concertino Praga-tävlingens duo-serie 1984 tillsammans med sin syster Katinka Korkeala och första pris i Konzertgesellschaft München 1991. Sonja Korkeala har konserterat både som solist och kammarmusiker i de flesta europeiska länder. Hon har sedan år 1994 fungerat som prof. Ana Chumachenkos assistent och år 2011 som professor i violin vid Musikhögskolan i München. Hon är Rodin-stråkkvartettens förstaviolinist sedan år 1993. Kvartetten har gjort inspelningar för skivbolaget Amati och har sedan år 1997 haft en egen konsertserie i München. Sedan hösten 2007 verkar Sonja Korkeala som konstnärlig ledare vid Kimitoöns Musikfestspel. 2007–2019 och 2023 har hon skött denna uppgift tillsammans med sin tvillingsyster Katinka Korkeala.

Aarne Pelkonen
BarytonBarytonen Aarne Pelkonen är en av den unga generationens mest framgångsrika och efterfrågade operasångare i Finland. Pelkonen vann Villmanstrands sångtävling år 2013 och Sibelius- sångtävlingen år 2015. Pelkonen har studerat sång bl.a. vid Sibelius-Akademin för Marjut Hannula, i Berlin för professor Thomas Quasthoff samt på flera mästarkurser för bl.a. Thomas Hampson och Barbara Bonney.
Pelkonens roller under säsongen 2020—2021 var bl.a. Ping i Puccinis Turandot och Petter Kummel i operan Is. Utöver dessa uppträdde han vid flera radio- och tv-konserter. År 2019 debuterade han på Finlands nationalopera som solist i Jaakko Kuusistos opera Is. Under säsongerna 2015-2017 hörde Pelkonen till Olderburgoperans solistkår, där hans roller bl.a. var Figaro i Mozarts Figaros bröllop, Donner i Wagners Rhenguldet och Pallante i Händels Agrippina.
Aarne Pelkonen är en aktiv konsertsångare samt grundande medlem i Finlands Lied-akademi rf. Det över 10 år långa duosamarbetet med pianisten Juho Alakärpä har fått erkännande i hemlandet och lett till priser i internationella tävlingar. Pelkonen har gästat operahus och konsertsalar och
festivaler, förutom i hemlandet även på olika håll i Europa. I Finland har han uppträtt som solist med Nationaloperans orkester, Radions symfoniorkester, Tapiola Sinfonietta, Mellersta Osterbottens kammarorkester, Tammerfors filharmoniker och Ylioppilaskunnan Laulajat.
Pelkonen har gett ut soloalbumen "Virsi" (2013), "Taivas sylissäni" (2018) och "Haavekuvia" (2019) och medverkar på Ylioppilaskunnan Laulajats julskiva "Maa on niin kaunis" (2017). För Yle har Pelkonen spelat in sånger av bl.a. Johannes Brahms och Jean Sibelius. Pelkonens konstnärliga arbete har understötts av Jenny och Antti Wihuris stiftelse, Finska kulturfonden, Pro Musica- stiftelsen, Selim Eskelins stiftelse och Kesko Oyj.

Katinka Korkeala
ViolinKatinka Korkeala studerade violinspel vid Sibelius-Akademin för Ari Angervo, Tuomas Haapanen och Igor Bezrodnij. Utomlands har hon haft tillfälle att studera för många betydande konstnärer som Ana Chumachenko, Yehudi Menuhin och Anne-Sophie Mutter. År 1999 blev hon magister i musik vid Sibelius-Akademin och höll en framgångsrik debutkonsert i Helsingfors.
Korkeala har konserterat mycket både som solist och kammarmusiker både i Finland och utomlands. Tillsammans med sin tvillingsyster Sonja Korkeala vann hon första pris i Concertino Praga-tävlingen 1984. Katinka Korkeala har verkat som förstaviolinist vid Tapiola Sinfonietta 1992–1994 och som konsertmästare vid Kouvola stadsorkester år 1995. Under åren 1999–2003 har hon verkat som lektor i violinspel vid Tammerfors konservatorium. Därefter blev Korkeala fri konstnär och har, förutom konserterandet, undervisat vid bl.a. Helsingfors Yrkeshögskola.
År 1999 grundade Katinka Korkeala, tillsammans med pianisten Martti Rautio, Kimito Musikdagar (fr.o.m. 2009 Kimitoöns Musikfestspel), vars konstnärliga ledare de varit i nio år. Katinka Korkeala har fortsatt som konstnärlig ledare tillsammans med sin tvillingsyster Sonja Korkeala åren 2007–2019 och 2023.


Laura Hynninen
Harpahttps://www.laurahynninen.fi/

Roland Glassl
AltviolinDen tyska Roland Glassl föddes till en instrumentbyggarfamilj med traditioner som sträcker sig långt bortom många släktled. Rolands far fungerade som hans första violinlärare. Senare studerade han vid musikhögskolan i München under ledning av Anna Chumachenko. Efter att ha avlagt sin diplomexamen fortsatte Glassl sina violinstudier för Paul Biss och altviolinstudier för Atar Aradin vid universitetet i Indiana. Violans varma klang avgjorde inriktningen på hans karriär som altviolinist.
Roland Glassl har prisbelönats i ett flertal altviolintävlingar. Som första tysk vann han den internationella Lionel Tertis-violatävlingen. Han har också vunnit första pris i den tyska altviolinföreningens tävling, andra pris i altviolintävlingen Primrose samt första pris i Washingtons internationella tävling för stråkinstrumentalister.
Glassl har konserterat på de centrala estraderna i Europa, Syd- och Nordamerika samt i Kina. I egenskap av kammarmusiker har han spelat med bl.a. Julia Fischer, Lisa Batiashvili, Miriam Fried, Pekka Kuusisto, Hariolf Schlichtig samt i Mandelring-kvartetten, som kan räknas som en av 2000-talets mest uppmärksammade stråkkvartetter.
Att fungera som pedagog har för Glassl alltid utgjort en viktig del av hans karriär. Sedan år 2004 fungerade han som professor i altviolin vid högskolan för musik- och scenkonst i Frankfurt och från 2018 vid högskolan för musik- och scenkonst i München. Stråkmusikernas tidskrift The Strad Magazine upphöjde Glassl till det nya århundradets begåvning.

Hariolf Schlichtig
AltviolinAltviolinisten Hariolf Schlichtig, född 1950, är känd som kammarmusiker, solist och lärare. Han studerade under ledning av Max Rostal och Sandor Vegh. Schlichtig var i 19 år medlem i Cherubini-kvartetten som vann flera internationella tävlingar, framträdde på berömda konsertarenor och festivaler samt gjorde inspelningar med stor framgång.
Som solist har Schlichtig framträtt bl.a. i Tyskland, Belgien, Schweiz, Italien och USA. Under sitt långa sam- arbete med Münchener Kammerorchester har han gjort inspelningar på central altviolinrepertoar och uruppfört nya verk. För sina skivinspelningar har han belönats med priserna Deutscher Schallplattenpreis, Echo Klassik, Diapason d ́Or och Choc de la Musique.
Schlichtig spelar regelbundet kammarmusik med bl.a. Tabea Zimmermann, Andras Schiff, Heinz Holliger, Alban Berg-kvartetten och Leonidas Kavakos. Han är även gästande artist vid flera festivaler såsom Edinburgh International Festival, Schubertiaden i Schwarzenberg, Ittigen Whitsun concerts och Kunstfest Weimar. Från och med 1987 har Hariolf Schlichtig fungerat som professor vid musikhögskolan i München och som lärare för internationella mästarklasser. Många av hans elever har vunnit tävlingar och är verksamma som betydande internationella musiker.
Som ivrig förespråkare för nutida tonsättare har Schlichtig uppfört otaliga nya verk. Från och med 2001 har han utvecklat sin egen musik tillsammans med skulptören och musikern Paul Fuchs.

Riitta Pesola
CelloRiitta Pesola började spela cello vid Kotka musikinstitut och fortsatte sina studier vid Sibeliusakademin och Juilliard School i New York. Efter att ha vunnit den nationella cellotävlingen i Åbo 1986 har Pesola uppträtt som solist med många orkestrar och i solokonserter i hemlandet, flera europeiska länder samt i USA och Japan. Riitta Pesola är medlem i Trio Finlandia och är solo-cellist i Tapiola Sinfonietta. Hennes instrument är en italiensk Giovanni Grancino-cello från 1698.

Wen-Sinn Yang
Cellohttp://en.wensinnyang.de/

Aapo Järvinen
FlöjtAapo Järvinen studerade flöjt vid Ala-Keitele musikinstitut, Sibelius-Akademin och Berlins Konstuniversitet och utexaminerades från det förstnämnda universitetet som musikmagister. Järvinen arbetar som stämledare för flöjterna i Jyväskylä Sinfonia. Han har också haft stämledaruppdrag i Tampere Filharmonia, Åbo filharmoniska orkester och Tapiola Sinfonietta. Våren 2023 arbetade Järvinen som andra soloflöjtist i Radions symfoniorkester.
Järvinen har framträtt som solist och kammarmusiker på många festivaler och musikevenemang, exempelvis med Sinfonia Lahti och RSO, Helsingfors Festspel, Eloa- och Kumaus-festivalerna, Hvitträsks kammarmusikfestival och Avanti!:s Sommarmusik. Han har också grundat Toivakka kammarmusikfestival i mellersta Finland tillsammans med pianisten Fanny Söderström.

Nahoko Kinoshita
OboeJapanska Nahoko Kinashita började spela oboe som 16-åring, men före det hade hon redan studerat musik och flera olika instrument sedan sin tidiga barndom. Redan i början av sina studier hade hon framgångar både i solo- och kammarmusiktävlingar i Japan.
År 2006 flyttade Kinoshita till Frankrike och fortsatte sina studier vid Paris konservatorium som elev till Jean Louis Capezzali. Från Paris flyttade hon år 2008 till Lausanne i Schweiz där hon inledde sin professionella karriär som musiker i flera olika orkestrar, som Berns symfoniorkester, Biel-Bienne symfoniorkester och Lausanne Sinfonietta. År 2012 valdes hon till stämledare i Jyväskylä Sinfonia.
Kinoshita framträder aktivt i Finland, Europa och Japan i olika sammansättningar och spelar mångsidigt i olika stilar som barock- och nutida musik. Hon njuter av möjligheter att undervisa i mästarkurser och handleda kammarmusikensembler. För närvarande utvecklar Kinoshita sin karriär genom att studera period-oboespel under Christopher Palametas ledning vid Sibelius-Akademin.

Gil Agababa Shaked
KlarinettGil Shaked har verkat som stämledare för klarinettsektionen i Jyväskylä Sinfonia sedan 2016. Före den nuvarande posten i Jyväskylä arbetade Shaked i Tyskland i Kiels filharmoniker samt i Bonns Klassische Filharmonie.
Agababa-Shaked växte upp i Israel men flyttade efter avslutad skolgång till Tyskland för att studera klarinett. Hon studerade vid Kölns musikhögskola, varefter hon fortsatte sina studier vid Sibelius-Akademin. Hon har sedan början av sin karriär varit vikarie vid Nationaloperan samt i Radions Symfoniorkester vid sidan om andra orkesterjobb.
Utöver orkesterspelandet är Shaked en aktiv kammarmusiker. Hon spelar kammarmusik bl.a. som medlem i Helsinki-Trio, som nyligen av Tysklands kulturministerium beviljats ett stipendium för inspelningsarbete. Inkommande sommar verkar Shaked för elfte gången som organisatör och lärare i den årligen återkommande mästarkursen Kultursommer Arnsberg i Tyskland.

Jussi Järvenpää
ValthornJussi Järvenpää har verkat som stämledare för valthornssektionen i Jyväskylä Sinfonia sedan hösten 2015. Han studerade vid Sibelius-Akademin och utexaminerade som musikmagister år 2013. Under studietiden vistades han ett år som utbytesstudent vid Hannovers musikhögskola. Åren 2009–2015 spelade Järvenpää i Finlands Nationaloperas orkester och i kortare perioder bl.a. i Åbo filharmoniska orkester och Joensuu stadsorkester. Dessutom har han verkat som valthornist också vid Kungliga Operan i Stockholm. Vid sidan om orkesterarbetet är Järvenpää en aktiv kammarmusiker och intresserad av periodinstrument. Han verkar också som producent för konsertkonceptet Korvissa soi! i Kajanaland.

Emil Fuchs
FagottEmil Fuchs började studera fagott som tioåring vid Jyväskylä musikinstitut och studerade som 15-årig utbytesstudent vid Brests konservatorium i Frankrike. Yrkesstudier inledde han år 2009 vid Helsingfors konservatorium, varefter studierna fortsatte vid Sibelius-Akademin. Fuchs lärare har varit bl.a. Mikko-Pekka Svala och Otto Virtanen.
Våren 2011 debuterade Emil som solist i RSO:s konsert med unga solister och samma höst som solist med Helsingfors konservatoriums orkester Concordia. Åren 2019–2021 arbetade Fuchs i Villmanstrands stadsorkester och hösten 2021 flyttade han över till Jyväskylä Sinfonia.

Lara Poe
Kompositörhttps://www.larapoe.com/

En ensemble ur Finländska barockorkestern
Finländska barockorkestern (FiBO), grundad 1989, har etablerat sig som en självklar del av det finländska orkesterlivet. Genom åren har FiBO arbetat med en mångsidig repertoar i samarbete med de mest framstående solisterna och leaders i branschen. Barockmusiken står i centrum, men på repertoaren finns också musik från andra epoker, med allt från tidig barock till tidig romantik. FiBO spelar även ny musik komponerad för barockorkester, och har uruppfört flera beställningsverk. Musikerna i kärnensemblen uppträder ofta också som kammarmusiker. Då orkestern är som störst kan man höra den spela symfonier och operor.
Finländska barockorkestern har en egen konsertserie i den festliga miljön i Riddarhuset i Helsingfors, men den turnerar även omkring hela Finland. Orkestern har flera gånger spelat på alla viktiga festivaler i Finland, som t.ex. Helsingfors festspel, Kuhmo kammarmusik och Åbo musikfestspel. Internationellt är de tyska, österrikiska och nordiska konsertsalarna mest bekanta för orkestern.
FiBO har under hela sin historia varit en föregångare på många plan. Orkestern, som från början gick under namnet Sjätte våningens orkester, spelade en viktig roll då barockrörelsen kom till Finland. De konstfärdiga framträdandena, den skaparglada repertoarplaneringen och de uppfinningsrika koncepten har väckt uppmärksamhet bland konsertanordnare både i Finland och utomlands. Det ökade finansiella stödet i hemlandet, den stigande populariteten och utmärkelser som Årets musikbragd och Årets skiva uppmuntrar FiBO att ännu ivrigare följa sin egen stig.
FiBO Records-seriens första skiva Moramoramor, som släpptes i slutet av år 2017, fick ett varmt mottagande. Den innehåller Johann Sebastian Bachs tredje och femte Brandenburgkonserter, Vivaldis konserter med orkesterns egna solister, och Jukka Tiensuus Mora, det första finländska verket komponerat för stor barockorkester. Den andra FiBO Records-skivan, Helsinki Window, släpptes i början av år 2019. Den innehåller nutida musik komponerad för barockinstrument. Skivorna kan köpas i FiBOs egen nätbutik.
”Man kunde inte ha önskat sig finare och mer flexibelt musicerande som stöd för solisterna än vad Finländska barockorkestern bjöd på under sitt första besök till Nürnbergs internationella orgelvecka.”
Süddeutsche Zeitung / Stephan Schwarz-Peters 10.6.2018 om uppförandet av Händels oratorium Il trionfo del tempo e del disinganno