


















Sonja Korkeala
ViolinSonja Korkeala inledde sitt violinspel vid Esbo Musikinstitut och fortsatte studierna vid Sibelius-Akademin under ledning av Ari Angervo och professor Tuomas Haapanen. Under åren1986–1987 var hon professor Maria Vermes elev vid Liszt-akademin i Budapest. Från år 1987 studerade hon i professorn Ana Chumachenkos klass vid Musikhögskolan i München. Hon avslutade sina studier 1995 med diplom i mästarklassen.
Korkeala har bland annat vunnit första pris i Concertino Praga-tävlingens duo-serie 1984 tillsammans med sin syster Katinka Korkeala och första pris i Konzertgesellschaft München 1991. Sonja Korkeala har konserterat både som solist och kammarmusiker i de flesta europeiska länder. Hon har sedan år 1994 fungerat som prof. Ana Chumachenkos assistent och år 2011 som professor i violin vid Musikhögskolan i München. Hon är Rodin-stråkkvartettens förstaviolinist sedan år 1993. Kvartetten har gjort inspelningar för skivbolaget Amati och har sedan år 1997 haft en egen konsertserie i München. Sedan hösten 2007 verkar Sonja Korkeala som konstnärlig ledare vid Kimitoöns Musikfestspel. 2007–2019 och 2023 har hon skött denna uppgift tillsammans med sin tvillingsyster Katinka Korkeala.

Katinka Korkeala
ViolinKatinka Korkeala studerade violinspel vid Sibelius-Akademin för Ari Angervo, Tuomas Haapanen och Igor Bezrodnij. Utomlands har hon haft tillfälle att studera för många betydande konstnärer som Ana Chumachenko, Yehudi Menuhin och Anne-Sophie Mutter. År 1999 blev hon magister i musik vid Sibelius-Akademin och höll en framgångsrik debutkonsert i Helsingfors.
Korkeala har konserterat mycket både som solist och kammarmusiker både i Finland och utomlands. Tillsammans med sin tvillingsyster Sonja Korkeala vann hon första pris i Concertino Praga-tävlingen 1984. Katinka Korkeala har verkat som förstaviolinist vid Tapiola Sinfonietta 1992–1994 och som konsertmästare vid Kouvola stadsorkester år 1995. Under åren 1999–2003 har hon verkat som lektor i violinspel vid Tammerfors konservatorium. Därefter blev Korkeala fri konstnär och har, förutom konserterandet, undervisat vid bl.a. Helsingfors Yrkeshögskola.
År 1999 grundade Katinka Korkeala, tillsammans med pianisten Martti Rautio, Kimito Musikdagar (fr.o.m. 2009 Kimitoöns Musikfestspel), vars konstnärliga ledare de varit i nio år. Katinka Korkeala har fortsatt som konstnärlig ledare tillsammans med sin tvillingsyster Sonja Korkeala åren 2007–2019 och 2023.

Helena Juntunen
SopranHelena Juntunen är en av vår tids mest lyskraftiga internationella sopranstjärnor. Juntunen fick sitt genombrott med rollen som Margaretha i Gounods opera Faust vid Operafestspelen i Nyslott år 2002. Juntunen sjöng sig in i Europas hjärta vid Wienfestivalen år 2006 i rollen som Pamina i Mozarts Trollflöjten. Hon har senare uppträtt som Pamina i bl.a. Bryssel, Nancy, Minnesota, Wien, Aix-en-Provence och vid Finlands Nationalopera.
Hon har under de senaste åren debuterat i bl.a. Mozart-rollerna Grevinnan och Donna Elvira, Mimìs roll i Puccinis opera La Bohème, rollen som Tatjana i Tjajkovskijs opera Eugen Onegin, rollen som Marietta i Korngolds opera Die Tote Stadt, rollen som Jenny i Kurt Weills opera Staden Mahagonnys uppgång och fall, i Chrysothemis Elektra, som Marie i Bergs Wozzeck, titelrollen i Madame Butterflyn, i Katja Kabanova och Salome, Sentas roll i Den Flygande Holländaren och titelrollen i Aida.
Världens mest ansedda konsertestrader i Tokyo, Berlin, Amsterdam och London har blivit bekanta för sopranstjärnan. Ofta har hon fört med sig musik av Jean Sibelius, Perttu Haapanen eller Ea-Pekka Salonen. Juntunen har spelat in skivor för bl.a. BIS Records, Alba och Ondine.

Kaapo Ijas
DirigentDirigenten Kaapo Ijas omfattande erfarenhet inom musikbranschen ses och hörs i form av fördomsfrihet och idérikedom i de produktioner han leder. Som klarinettist började Ijas redan tidigt komponera sin egen musik, och under årens lopp har han erövrat flera olika genrer både som kapellmästare och musiker och spelat i orkestrar och band samt i till exempel teaterensembler.
Intresset för att studera musiken i minsta detalj ledde Kaapo Ijas till dirigentstudier, först vid Sibelius-Akademin, därefter till Zürichs konsthögskola och slutligen till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han utexaminerades som magister år 2017. Hans lärare har varit bland andra Riccardo Muti, Johannes Schlaefli, Jaap van Zweden, David Zinman, Neeme och Paavo Järvi, Esa-Pekka Salonen och Jorma Panula.
År 2016, I början av sina kapellmästarstudier, tog sig Ijas till semifinalen i Donatella Flick-dirigenttävlingen. År 2018 deltog Ijas i den högt respekterade Nikolai Malko-tävlingen, och samma år fick han tredje pris i Jorma Panula-dirigenttävlingen i Vasa. Åren 2019–2021 verkade Ijas som Williams Junior Fellow in Conducting vid Royal Northern College of Music i Manchester, och i samtidigt avlade han även International Artist Diploma-examen.
Ijas har framgångsrikt dirigerat flera välrenommerade orkestrar som Radions symfoniorkester, Åbo filharmoniska orkester, Royal Liverpool Philharmonic, Montpelliers opera-orkester och Polska radions symfoniorkester. I juli 2022 inledde han samarbete med Good Company Artists-agentur.

Alfredo Perl
PianoDen chilenskfödde Alfredo Perl är en av dagens ledande pianister. Han spelar över hela världen i kända konserthallar, både solo samt som orkestersolist och kammarmusiker. Hans Beethoven-serie med pianosonater i London i Wigmore-hall samt i Santiago och Moskva fick beröm av kritikerna.
Perl har studerat för Carlos Botto i Santiago, Günter Ludwig i Köln och Maria Curcio i London. Det första offentliga uppträdandet ägde rum vid 9-års ålder. Perl, som har varit framgångsrik i många tävlingar, har även spelat in pianoverk av bl.a. Beethoven, Liszt, Schubert och Chopin.
Nyss greppade han även dirigentpinnen och fungerar nu som huvuddirigent för Detmold Chamber Orchestra. Perl är professor i pianospel vid Detmold University of Music och deltar regelbundet som domare i internationella pianotävlingar.

Anna-Liisa Bezrodny
ViolinViolinisten Anna-Liisa Bezrodny föddes till en musikerfamilj i Moskva och bekantade sig med violinspel under ledning av sina föräldrar redan vid 2 års ålder. Som treåring började hon spela violin vid Tallinns centralmusikskola under ledning av professor Ivi Tivik. Som nioåring flyttade hon till Sibelius-Akademins ungdomsavdelning för att studera under ledning av sina föräldrar, professoren Igor Bezrodny och Mari Tampere-Bezrodny. Anna-Liisa avlade magisterexamen vid Sibelius-Akademin och vid Guild Hall School of Music i London. Dessutom har hon deltagit i åtskilliga mästarkurser.
Bezrodny är prisbelönt i många tävlingar så som t.ex. i den internationella Jan Kocian violintävlingen (1995 Tjeckien 3. pris), Dietzenbachs internationella musikfestivals tävling (1999 Tyskland, huvudpris), den internationella Jascha Heifetz-tävlingen (2005, tredje pris) och den internationella Johannes Brahms-tävlingen 2005 (andra pris). Dessutom har hon premierats med det beryktade Guildhall School of Music and Drama Gold Medal -priset. (2006).
Anna-Liisa Bezrodny har konserterat i många europeiska länder. Därutöver har hon uppträtt i estnisk och finsk TV och radio, på USA:s NBC-kanal och BBC 3-kanalen i London. Hon har gästspelat på åtskilliga kammarmusikfestivaler och uppträtt som solist i kända konsertsalar samt samarbetat med erkända kapellmästare. Bezrodny spelar på Suomen Kulttuurirahastos Amati-violin. Vid sidan av sitt aktiva konserterande verkar Anna-Liisa som professor vid Karlsruhe Hochschule für Musik i Tyskland. Hon är också professor i violin vid Guildhall School of Music and Drama och Purcell School i London.

Roland Glassl
AltviolinDen tyska Roland Glassl föddes till en instrumentbyggarfamilj med traditioner som sträcker sig långt bortom många släktled. Rolands far fungerade som hans första violinlärare. Senare studerade han vid musikhögskolan i München under ledning av Anna Chumachenko. Efter att ha avlagt sin diplomexamen fortsatte Glassl sina violinstudier för Paul Biss och altviolinstudier för Atar Aradin vid universitetet i Indiana. Violans varma klang avgjorde inriktningen på hans karriär som altviolinist.
Roland Glassl har prisbelönats i ett flertal altviolintävlingar. Som första tysk vann han den internationella Lionel Tertis-violatävlingen. Han har också vunnit första pris i den tyska altviolinföreningens tävling, andra pris i altviolintävlingen Primrose samt första pris i Washingtons internationella tävling för stråkinstrumentalister.
Glassl har konserterat på de centrala estraderna i Europa, Syd- och Nordamerika samt i Kina. I egenskap av kammarmusiker har han spelat med bl.a. Julia Fischer, Lisa Batiashvili, Miriam Fried, Pekka Kuusisto, Hariolf Schlichtig samt i Mandelring-kvartetten, som kan räknas som en av 2000-talets mest uppmärksammade stråkkvartetter.
Att fungera som pedagog har för Glassl alltid utgjort en viktig del av hans karriär. Sedan år 2004 fungerade han som professor i altviolin vid högskolan för musik- och scenkonst i Frankfurt och från 2018 vid högskolan för musik- och scenkonst i München. Stråkmusikernas tidskrift The Strad Magazine upphöjde Glassl till det nya århundradets begåvning.

Jan-Erik Gustafsson
CelloJan-Erik Gustafsson började spela cello som 8-åring i Länsi-Helsingin musiikkiopisto under ledning av Markku Luolajan-Mikkola och avlade solistdiplomexamen 1992 i Stockholm under Frans Helmerson. Han har framgångsrikt deltagit i internationella tävlingar och EBU:s solisttävling i Köpenhamn år 1986 utgjorde språngbrädet för en internationell karriär. År 1994 tecknade han kontrakt med den amerikanska agenturen Young Consert Artists, med vilken han debuterade i New York och kommer att uppträda på talrika turnéer de närmaste åren.
Gustafsson har spelat som solist med alla de största nordiska orkestrarna och även konserterat med symfoniorkestrarna i London, Birmingham, Bournemouth, Köpenhamn, Galicia och Las Palmas samt Tokyo, Hongkong och Pecs symfoniorkestrar. Dessutom har han framträtt som solist med kammarorkestrarna i New York, Amsterdam, Wien och Lausanne samt med Camerata Bern och Amadeuskammarorkestern. Till förra säsongens höjdpunkter hörde även framträdandet med MDR-symfoniorkestern i Leipzig.
Gustafsson är en mycket aktiv kammarmusiker som uppträder regelbundet på olika festivaler runt världen. Han fungerade som konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa 1998–2020.
Gustafsson spelar på en Stefano Scarampella-cello (1890) och har gjort skivinspelningar med Ondine-, LPO- och BIS-skivbolagen.

Aapo Järvinen
FlöjtAapo Järvinen studerade flöjt vid Ala-Keitele musikinstitut, Sibelius-Akademin och Berlins Konstuniversitet och utexaminerades från det förstnämnda universitetet som musikmagister. Järvinen arbetar som stämledare för flöjterna i Jyväskylä Sinfonia. Han har också haft stämledaruppdrag i Tampere Filharmonia, Åbo filharmoniska orkester och Tapiola Sinfonietta. Våren 2023 arbetade Järvinen som andra soloflöjtist i Radions symfoniorkester.
Järvinen har framträtt som solist och kammarmusiker på många festivaler och musikevenemang, exempelvis med Sinfonia Lahti och RSO, Helsingfors Festspel, Eloa- och Kumaus-festivalerna, Hvitträsks kammarmusikfestival och Avanti!:s Sommarmusik. Han har också grundat Toivakka kammarmusikfestival i mellersta Finland tillsammans med pianisten Fanny Söderström.

Nahoko Kinoshita
OboeJapanska Nahoko Kinashita började spela oboe som 16-åring, men före det hade hon redan studerat musik och flera olika instrument sedan sin tidiga barndom. Redan i början av sina studier hade hon framgångar både i solo- och kammarmusiktävlingar i Japan.
År 2006 flyttade Kinoshita till Frankrike och fortsatte sina studier vid Paris konservatorium som elev till Jean Louis Capezzali. Från Paris flyttade hon år 2008 till Lausanne i Schweiz där hon inledde sin professionella karriär som musiker i flera olika orkestrar, som Berns symfoniorkester, Biel-Bienne symfoniorkester och Lausanne Sinfonietta. År 2012 valdes hon till stämledare i Jyväskylä Sinfonia.
Kinoshita framträder aktivt i Finland, Europa och Japan i olika sammansättningar och spelar mångsidigt i olika stilar som barock- och nutida musik. Hon njuter av möjligheter att undervisa i mästarkurser och handleda kammarmusikensembler. För närvarande utvecklar Kinoshita sin karriär genom att studera period-oboespel under Christopher Palametas ledning vid Sibelius-Akademin.

Gil Agababa Shaked
KlarinettGil Shaked har verkat som stämledare för klarinettsektionen i Jyväskylä Sinfonia sedan 2016. Före den nuvarande posten i Jyväskylä arbetade Shaked i Tyskland i Kiels filharmoniker samt i Bonns Klassische Filharmonie.
Agababa-Shaked växte upp i Israel men flyttade efter avslutad skolgång till Tyskland för att studera klarinett. Hon studerade vid Kölns musikhögskola, varefter hon fortsatte sina studier vid Sibelius-Akademin. Hon har sedan början av sin karriär varit vikarie vid Nationaloperan samt i Radions Symfoniorkester vid sidan om andra orkesterjobb.
Utöver orkesterspelandet är Shaked en aktiv kammarmusiker. Hon spelar kammarmusik bl.a. som medlem i Helsinki-Trio, som nyligen av Tysklands kulturministerium beviljats ett stipendium för inspelningsarbete. Inkommande sommar verkar Shaked för elfte gången som organisatör och lärare i den årligen återkommande mästarkursen Kultursommer Arnsberg i Tyskland.

Jussi Järvenpää
ValthornJussi Järvenpää har verkat som stämledare för valthornssektionen i Jyväskylä Sinfonia sedan hösten 2015. Han studerade vid Sibelius-Akademin och utexaminerade som musikmagister år 2013. Under studietiden vistades han ett år som utbytesstudent vid Hannovers musikhögskola. Åren 2009–2015 spelade Järvenpää i Finlands Nationaloperas orkester och i kortare perioder bl.a. i Åbo filharmoniska orkester och Joensuu stadsorkester. Dessutom har han verkat som valthornist också vid Kungliga Operan i Stockholm. Vid sidan om orkesterarbetet är Järvenpää en aktiv kammarmusiker och intresserad av periodinstrument. Han verkar också som producent för konsertkonceptet Korvissa soi! i Kajanaland.

Emil Fuchs
FagottEmil Fuchs började studera fagott som tioåring vid Jyväskylä musikinstitut och studerade som 15-årig utbytesstudent vid Brests konservatorium i Frankrike. Yrkesstudier inledde han år 2009 vid Helsingfors konservatorium, varefter studierna fortsatte vid Sibelius-Akademin. Fuchs lärare har varit bl.a. Mikko-Pekka Svala och Otto Virtanen.
Våren 2011 debuterade Emil som solist i RSO:s konsert med unga solister och samma höst som solist med Helsingfors konservatoriums orkester Concordia. Åren 2019–2021 arbetade Fuchs i Villmanstrands stadsorkester och hösten 2021 flyttade han över till Jyväskylä Sinfonia.

Kajsa Dahlbäck
SopranSopranen, musikdoktor Kajsa Dahlbäck är en erfaren tolkare av tidig och nyskriven musik och har framträtt som solist på Nationaloperan i Helsingfors samt med bl.a. Tapiola sinfonietta, Helsingfors barockorkester, Finländska barockorkestern och flera av landets stadsorkestrar. Internationellt har hon sjungit på festivaler som Herrenchiemsee Festispiele (Tyskland), Bolzano festival (Italien), Musica Antigua (Brasilien), Ankara Bachfest (Turkiet) och Brezice festival (Slovenien). I april 2022 mottog Dahlbäck Kulturpriset av Svenska folkskolans vänner, hon har "genom sitt målmedvetna och engagerade arbete vitaliserat barockmusiken i Finland. Hon är en av de främsta i sin genre, och hennes hisnande virtuosa skivinspelningar har rönt uppmärksamhet i såväl hemlandet som internationellt. Som grundare av och konstnärlig ledare för festivalen Vasa Baroque har Dahlbäck jobbat med högsta kvalitet som ledstjärna."
Dahlbäck har grundat festivalen Vasa Baroque år 2013 och fungerar som dess konstnärliga ledare. Med sin ensemble Earthly Angels vann hon YLE Årets skiva 2018. Dahlbäck har haft framgångar i sångtävlingar i hemlandet och utomlands, bl.a. i den nationella sångtävlingen i Villmanstrand 2008, Kangasniemi sångtävling 2004 och i den internationella tävlingen AsLiCo i Como, Italien 2007. Hon har studerat vid Sibelius-Akademin och Göteborgs operahögskola (Högskolan för scen och musik) och slutförde 2021 sina konstnärliga doktorsstudier vid Sibelius-Akademin, Kostuniversitetet.
Dahlbäck undervisar även klassisk och barocksång vid högskolan Novia i Jakobstad.

Anna Rainio
BarockviolinViolinisten Anna Rainio är hemma från Åboland och arbetar mångsidigt med musik. Anna spelar barockviolin i olika sammansättningar från små ensembler till större orkestrar. Att verka som pedagog ligger nära Annas hjärta. Sedan år 2020 verkar hon som lektor i violin vid Lapplands musik- och dansinstitut. Anna var konstnärlig ledare för festivalen I barockens labyrinter åren 2018–2020.

Heidi Peltoniemi
Viola da gambaHeidi Peltoniemi studerade vid Sibelius-Akademin för Markku Luolajan-Mikkola och fick sin musikmagisterexamen i januari 2009. Hon kompletterade sina studier vid konservatoriet i Paris 2003–2004 med Christophe Coin och Bruno Cocset som lärare. Heidi uppträder aktivt med Helsingfors barockorkester som solo- och continuocellist samt gambist. I sitt hem i Sockenbacka bykyrka arrangerar hon också en kammarkonsertserie med tidig musik.

Anna Rinta-Rahko
Violone & kontrabas
Jyväskylä Sinfonia
Jyväskylä Sinfonias verksamhet omfattar årligen över hundra musikevenemang allt från klassiska konserter till kammarmusik och fördomsfria produktioner med underhållningsmusik samt dessutom publikskolning. Orkesterns konstnärlig rådgivare är Ville Matvejeff och huvudgäst stråkkvartetten Meta4.
Jyväskylä Sinfonia konserterar aktivt inom Finland, även utanför sin egen hemstad och sitt eget landskap. Årligen återkommande gästspel på sommarfestivaler har fört orkestern till bl.a. Kangasniemen Musiikkiviikot samt till festspelen i Åbo och Nådendal. Orkestern har också ett tätt samarbete med Jyväskylä operan och har gjort uppemot 40 skivinspelningar med olika skivbolag.