







Sonja Korkeala
ViolinSonja Korkeala inledde sitt violinspel vid Esbo Musikinstitut och fortsatte studierna vid Sibelius-Akademin under ledning av Ari Angervo och professor Tuomas Haapanen. Under åren1986–1987 var hon professor Maria Vermes elev vid Liszt-akademin i Budapest. Från år 1987 studerade hon i professorn Ana Chumachenkos klass vid Musikhögskolan i München. Hon avslutade sina studier 1995 med diplom i mästarklassen.
Korkeala har bland annat vunnit första pris i Concertino Praga-tävlingens duo-serie 1984 tillsammans med sin syster Katinka Korkeala och första pris i Konzertgesellschaft München 1991. Sonja Korkeala har konserterat både som solist och kammarmusiker i de flesta europeiska länder. Hon har sedan år 1994 fungerat som prof. Ana Chumachenkos assistent och år 2011 som professor i violin vid Musikhögskolan i München. Hon är Rodin-stråkkvartettens förstaviolinist sedan år 1993. Kvartetten har gjort inspelningar för skivbolaget Amati och har sedan år 1997 haft en egen konsertserie i München. Sedan hösten 2007 verkar Sonja Korkeala som konstnärlig ledare vid Kimitoöns Musikfestspel. 2007–2019 och 2023 har hon skött denna uppgift tillsammans med sin tvillingsyster Katinka Korkeala.

Katinka Korkeala
ViolinKatinka Korkeala studerade violinspel vid Sibelius-Akademin för Ari Angervo, Tuomas Haapanen och Igor Bezrodnij. Utomlands har hon haft tillfälle att studera för många betydande konstnärer som Ana Chumachenko, Yehudi Menuhin och Anne-Sophie Mutter. År 1999 blev hon magister i musik vid Sibelius-Akademin och höll en framgångsrik debutkonsert i Helsingfors.
Korkeala har konserterat mycket både som solist och kammarmusiker både i Finland och utomlands. Tillsammans med sin tvillingsyster Sonja Korkeala vann hon första pris i Concertino Praga-tävlingen 1984. Katinka Korkeala har verkat som förstaviolinist vid Tapiola Sinfonietta 1992–1994 och som konsertmästare vid Kouvola stadsorkester år 1995. Under åren 1999–2003 har hon verkat som lektor i violinspel vid Tammerfors konservatorium. Därefter blev Korkeala fri konstnär och har, förutom konserterandet, undervisat vid bl.a. Helsingfors Yrkeshögskola.
År 1999 grundade Katinka Korkeala, tillsammans med pianisten Martti Rautio, Kimito Musikdagar (fr.o.m. 2009 Kimitoöns Musikfestspel), vars konstnärliga ledare de varit i nio år. Katinka Korkeala har fortsatt som konstnärlig ledare tillsammans med sin tvillingsyster Sonja Korkeala åren 2007–2019 och 2023.

Alfredo Perl
PianoDen chilenskfödde Alfredo Perl är en av dagens ledande pianister. Han spelar över hela världen i kända konserthallar, både solo samt som orkestersolist och kammarmusiker. Hans Beethoven-serie med pianosonater i London i Wigmore-hall samt i Santiago och Moskva fick beröm av kritikerna.
Perl har studerat för Carlos Botto i Santiago, Günter Ludwig i Köln och Maria Curcio i London. Det första offentliga uppträdandet ägde rum vid 9-års ålder. Perl, som har varit framgångsrik i många tävlingar, har även spelat in pianoverk av bl.a. Beethoven, Liszt, Schubert och Chopin.
Nyss greppade han även dirigentpinnen och fungerar nu som huvuddirigent för Detmold Chamber Orchestra. Perl är professor i pianospel vid Detmold University of Music och deltar regelbundet som domare i internationella pianotävlingar.

Anna-Liisa Bezrodny
ViolinViolinisten Anna-Liisa Bezrodny föddes till en musikerfamilj i Moskva och bekantade sig med violinspel under ledning av sina föräldrar redan vid 2 års ålder. Som treåring började hon spela violin vid Tallinns centralmusikskola under ledning av professor Ivi Tivik. Som nioåring flyttade hon till Sibelius-Akademins ungdomsavdelning för att studera under ledning av sina föräldrar, professoren Igor Bezrodny och Mari Tampere-Bezrodny. Anna-Liisa avlade magisterexamen vid Sibelius-Akademin och vid Guild Hall School of Music i London. Dessutom har hon deltagit i åtskilliga mästarkurser.
Bezrodny är prisbelönt i många tävlingar så som t.ex. i den internationella Jan Kocian violintävlingen (1995 Tjeckien 3. pris), Dietzenbachs internationella musikfestivals tävling (1999 Tyskland, huvudpris), den internationella Jascha Heifetz-tävlingen (2005, tredje pris) och den internationella Johannes Brahms-tävlingen 2005 (andra pris). Dessutom har hon premierats med det beryktade Guildhall School of Music and Drama Gold Medal -priset. (2006).
Anna-Liisa Bezrodny har konserterat i många europeiska länder. Därutöver har hon uppträtt i estnisk och finsk TV och radio, på USA:s NBC-kanal och BBC 3-kanalen i London. Hon har gästspelat på åtskilliga kammarmusikfestivaler och uppträtt som solist i kända konsertsalar samt samarbetat med erkända kapellmästare. Bezrodny spelar på Suomen Kulttuurirahastos Amati-violin. Vid sidan av sitt aktiva konserterande verkar Anna-Liisa som professor vid Karlsruhe Hochschule für Musik i Tyskland. Hon är också professor i violin vid Guildhall School of Music and Drama och Purcell School i London.

Roland Glassl
AltviolinDen tyska Roland Glassl föddes till en instrumentbyggarfamilj med traditioner som sträcker sig långt bortom många släktled. Rolands far fungerade som hans första violinlärare. Senare studerade han vid musikhögskolan i München under ledning av Anna Chumachenko. Efter att ha avlagt sin diplomexamen fortsatte Glassl sina violinstudier för Paul Biss och altviolinstudier för Atar Aradin vid universitetet i Indiana. Violans varma klang avgjorde inriktningen på hans karriär som altviolinist.
Roland Glassl har prisbelönats i ett flertal altviolintävlingar. Som första tysk vann han den internationella Lionel Tertis-violatävlingen. Han har också vunnit första pris i den tyska altviolinföreningens tävling, andra pris i altviolintävlingen Primrose samt första pris i Washingtons internationella tävling för stråkinstrumentalister.
Glassl har konserterat på de centrala estraderna i Europa, Syd- och Nordamerika samt i Kina. I egenskap av kammarmusiker har han spelat med bl.a. Julia Fischer, Lisa Batiashvili, Miriam Fried, Pekka Kuusisto, Hariolf Schlichtig samt i Mandelring-kvartetten, som kan räknas som en av 2000-talets mest uppmärksammade stråkkvartetter.
Att fungera som pedagog har för Glassl alltid utgjort en viktig del av hans karriär. Sedan år 2004 fungerade han som professor i altviolin vid högskolan för musik- och scenkonst i Frankfurt och från 2018 vid högskolan för musik- och scenkonst i München. Stråkmusikernas tidskrift The Strad Magazine upphöjde Glassl till det nya århundradets begåvning.

Jan-Erik Gustafsson
CelloJan-Erik Gustafsson började spela cello som 8-åring i Länsi-Helsingin musiikkiopisto under ledning av Markku Luolajan-Mikkola och avlade solistdiplomexamen 1992 i Stockholm under Frans Helmerson. Han har framgångsrikt deltagit i internationella tävlingar och EBU:s solisttävling i Köpenhamn år 1986 utgjorde språngbrädet för en internationell karriär. År 1994 tecknade han kontrakt med den amerikanska agenturen Young Consert Artists, med vilken han debuterade i New York och kommer att uppträda på talrika turnéer de närmaste åren.
Gustafsson har spelat som solist med alla de största nordiska orkestrarna och även konserterat med symfoniorkestrarna i London, Birmingham, Bournemouth, Köpenhamn, Galicia och Las Palmas samt Tokyo, Hongkong och Pecs symfoniorkestrar. Dessutom har han framträtt som solist med kammarorkestrarna i New York, Amsterdam, Wien och Lausanne samt med Camerata Bern och Amadeuskammarorkestern. Till förra säsongens höjdpunkter hörde även framträdandet med MDR-symfoniorkestern i Leipzig.
Gustafsson är en mycket aktiv kammarmusiker som uppträder regelbundet på olika festivaler runt världen. Han fungerade som konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa 1998–2020.
Gustafsson spelar på en Stefano Scarampella-cello (1890) och har gjort skivinspelningar med Ondine-, LPO- och BIS-skivbolagen.

Jyväskylä Sinfonia
Jyväskylä Sinfonias verksamhet omfattar årligen över hundra musikevenemang allt från klassiska konserter till kammarmusik och fördomsfria produktioner med underhållningsmusik samt dessutom publikskolning. Orkesterns konstnärlig rådgivare är Ville Matvejeff och huvudgäst stråkkvartetten Meta4.
Jyväskylä Sinfonia konserterar aktivt inom Finland, även utanför sin egen hemstad och sitt eget landskap. Årligen återkommande gästspel på sommarfestivaler har fört orkestern till bl.a. Kangasniemen Musiikkiviikot samt till festspelen i Åbo och Nådendal. Orkestern har också ett tätt samarbete med Jyväskylä operan och har gjort uppemot 40 skivinspelningar med olika skivbolag.