AKTUELLT

Hjärtligt välkomna till Kimitoöns Musikfestspel 10–16.7.2023!

KIMITOÖNS MUSIKFESTSPEL FIRAR SITT 25.E VERKSAMHETSÅR

Det här året firar Kimitoöns Musikfestspel sitt 25.e verksamhetsår. Evenemanget fick sin början i slutet på 1990-talet, när pianisten Martti Rautio och violinisten Katinka Korkeala blev förtjusta i områdets rika kulturarv och började planera program som var lämpade för områdets unika herrgårdar och kyrkor. Festivalen som startade 1999 har sedan dess växt till ett en vecka långt sommarevenemang med 13–15 konserter.

Läs mer
Inför sommaren 2023 har de konstnärliga ledarna, violinisterna Katinka Korkeala och Sonja Korkeala planerat en intressant dukning av musik från olika tidsepoker. I öppningskonsertens program får vi höra klassiker av Wagner och Mozart i sällskap av Jyväskylä Sinfonia. Orkesterns första besök år 2021 får härmed en rask fortsättning. Konserten leds av dirigenten Kaapo Ijas, med en karriär på uppåtgående och som solist hör vi sopranen Helena Juntunen. Även konstnärerna i de andra konserterna representerar den absoluta eliten, såsom pianisten Alfredo Perl, violinisten Anna-Liisa Bezrodny, altviolinisten Roland Glassl, cellisten Jan-Erik Gustafsson och Jyväskylä Sinfonia Wind Quintet. Sopranen Kajsa Dahlbäck och gambisterna Jukka Rautasalo, Heidi Peltoniemi samt Anna Rinta-Rahko berikar musikfestspelen med högklassig barockmusik.

En av festivalen specialiteter är att den ordnas på kulturhistoriskt betydande platser på ett utbrett område på Kimitoön samt i grannsocknarna Sagu och Salo. Den här sommaren bjuds det på konserter i Sandö herrgård, Söderlångvik herrgård, i Kimito-, Västanfjärd-, och Karuna kyrkor, på Dragsfjärds torg samt i konstmuseet Veturitalli i Salo.

Samspelet mellan musik och god mat är en viktig del av Musikfestspelens program. Den populära lunchkonserten på Labbnäs inleds i huvudbyggnaden med skärgårdsbordet och fortsätter med konsert i det röda Lidret. Come again, sweet love-middagskonsertens sånger för lyssnarna till tiden då Elisabeth den första levde. Verken är fyllda med dramatik och berättar historier om kärlek, tårar och lycka samt känslan då lyckan upphör. För middagens meny ansvarar den internationellt uppskattade vildörtsgurun Sami Tallberg. Konsertplatsen är på Söderlångvik i Sami Tallbergs Ateljé, vilken öppnades den här våren.

Av alla de stora kompositörer som har jubileum i år, fokuserar vi på György Ligeti, som firar 100-årsjubileum, Sergej Rachmaninov som firar 150-årsjubileum och Édouard Lalo som firar 200-årsjubileum. Därför hörs jubilarernas verk utspridda över hela festivalveckan.

Biljetter finns till försäljning via Lippupistes försäljningskanaler. Information om hur man bokar lunch- och middagskonserterna finns på vår webbplats.

Hjärtligt välkomna!

SKÄNK EN MUSIKUPPLEVELSE PÅ KIMITOÖNS MUSIKFESTSPEL 2023 SOM GÅVA

Gåvokort till Kimitoöns Musikfestspel passar alla som älskar musik och vackra skärgårdsmiljöer.

Gåvokort finns att köpa per mail av Musikfestspelen och kan senare lösas in mot biljetter till Kimitoöns Musikfestspel 10–16.7.2023. Du väljer själv summan och gåvokortsinnehavaren väljer den konsert eller konserthelhet hen önskar.

Skicka beställningen till tickets@kimf.fi.
Gåvokortet levereras i första hand elektroniskt.