Sonja Korkeala
ViuluSonja Korkeala aloitti viulunsoiton Espoon musiikkiopistossa ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Ari Angervon ja professori Tuomas Haapasen johdolla. Vuosina 1986–1987 hän oli professori Maria Vermesin oppilaana Budapestin Liszt-akatemiassa, ja vuodesta 1987 hän opiskeli professori Ana Chumachenkon luokalla Münchenin musiikkikorkeakoulussa päättäen opintonsa 1995 mestariluokan diplomilla.
Sonja Korkeala on voittanut 1. palkinnon vuoden 1984 Concertino Praga -kilpailun duosarjassa yhdessä sisarensa Katinka Korkealan kanssa sekä 1. palkinnon Konzertgesellschaft Münchenin kilpailussa 1991. Hän on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona useimmissa Euroopan maissa. Korkeala on toiminut vuodesta 1994 professori Ana Chumachenkon assistenttina ja vuodesta 2011 viulunsoiton professorina Münchenin musiikkikorkeakoulussa. Vuodesta 1993 hän on ollut ensiviulisti Rodin-jousikvartetissa, joka on levyttänyt Amati-levymerkille. Vuodesta 1997 kvartetilla on ollut oma konserttisarja Münchenissä. Sonja Korkeala on toiminut syksystä 2007 alkaen Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Vuosina 2007–2019 ja 2023 hän on hoitanut tehtävää yhdessä kaksoissisarensa Katinka Korkealan kanssa.
Katinka Korkeala
ViuluKatinka Korkeala opiskeli viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa Ari Angervon, Tuomas Haapasen ja Igor Bezrodnyn johdolla. Ulkomailla hänellä on ollut tilaisuus opiskella monien merkittävien taiteilijoiden, kuten Ana Chumachenkon, Yehudi Menuhinin ja Anne-Sophie Mutterin johdolla. Vuonna 1999 hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja piti menestyksekkään ensikonserttinsa Helsingissä.
Korkeala on konsertoinut laajasti solistina ja kamarimuusikkona sekä Suomessa että ulkomailla. Hän voitti yhdessä kaksoissisarensa Sonja Korkealan kanssa 1. palkinnon Concertino Praga -kilpailussa 1984. Korkeala on toiminut Tapiola Sinfoniettan 1. viulistina 1992–1994 ja Kouvolan kaupunginorkesterin konserttimestarina 1995. Vuosina 1999–2003 hän toimi viulunsoiton lehtorina Tampereen konservatoriossa. Tämän jälkeen Korkeala heittäytyi vapaaksi taiteilijaksi ja on konsertoimisen lisäksi opettanut viulunsoittoa mm. Helsingin Ammattikorkeakoulussa.
Vuonna 1999 Katinka Korkeala perusti yhdessä pianisti Martti Raution kanssa Kemiön Musiikkijuhlat (2009 lähtien Kemiönsaaren Musiikkijuhlat), joiden taiteellisina johtajina he toimivat yhdeksän vuoden ajan. Katinka Korkeala on jatkanut taiteellisen johtajan tehtäviä vuosina 2007–2019 sekä vuonna 2023 yhdessä kaksoissisarensa Sonja Korkealan kanssa.
Rafael Adobas Bayog
Huilu ja traversoEspanjalais-filippiiniläinen huilisti Rafael Adobas Bayog aloitti huilun opiskelun kahdeksan vuoden iässä Ibizan konservatoriossa Joana Moraguesin johdolla. Opinnot jatkuivat Anikó Pusztain ja Vicens Pratsin johdolla Barcelonssa ja tämän jälkeen Münchenin musiikkikorkeakoulussa Andrea Lieberknechtin ja Natalie Schwaaben (pikkolo) sekä Marion Treupel-Franckin (traverso ja klassinen huilu) johdolla.
Vuonna 2022 Adobas Bayog voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Koben huilukilpailussa Japanissa. Carl Nielsen kilpailussa vuonna 2021 hänet palkittiin kolmannella sijalla sekä erikoispalkinnolla kilpailun tilausteoksen parhaasta esityksestä. Vuonna 2023 hänelle myönnettiin "Ani ng Dangal" -palkinto Filippiinien Kulttuurikomission toimesta (NCCA).
Rafael on esiintynyt solistina Kööpenhaminan filharmonisen orkesterin, Münchenin kamariorkesterin, Norddeutsche Philharmonie Rostockin ja Odensen sinfoniaorkesterin kanssa. Lisäksi hän on esiintynyt Tongyeongin kansainvälisellä musiikkifestivaalilla Koreassa, festivaaleilla Espanjassa, konserteissa Kobessa ja Tokiossa sekä New Yorkin Carnegie Hallissa.
Markus Bellheim
PianoVuonna 2000 pianisti Markus Bellheim voitti kansainvälisen Olivier Messiaen -kilpailun Pariisissa. Tämä merkitsi laajamittaisen konserttiuran alkua, joka on vienyt hänet ympäri Eurooppaa sekä Aasiaan ja Amerikkaan. Vuonna 1973 Hampurissa syntynyt Markus Bellheim on esiintynyt useilla merkittävillä festivaaleilla ja konserttisarjoissa kuten mm. Beethovenfest Bonn, Kasseler Musiktage, La Roque d’Anthéron, Lockenhaus Chamber Music Festival ja Cantiere Internazionale d’Arte.
Markus Bellheim on esittänyt useasti Olivier Messiaenin koko pianotuotannon suurella yleisömenestyksellä. Hänen esittää ympäri maailmaa Turangalîla-sinfoniaa, joka on Messiaenin tärkein teos pianolle ja orkesterille. Hänen uransa toinen keskeinen painopiste on J. S. Bachin musiikissa. Bellheim konserttiohjelmistoonsa kuuluvat Bachin koko kosketinsoitintuotanto.
Johtavat orkesterit, kuten SWR Radio Symphony Orchestra Baden-Baden ja Freiburg, Bambergin sinfoniaorkesteri, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Royal Northern Sinfonia, Orchestre philharmonique de Nice ja Malmö Symphony Orchestra, kutsuvat säännöllisesti Bellheimia esittämään klassisen repertuaarin teoksia. Hän esiintyy myös vakiintuneiden nykymusiikkiyhtyeiden kuten Ensemble Modernin ja Ensemble Intercontemporainin kanssa. Yhteistyötä hän tekee kapellimestarien kuten Sylvain Cambrelingin ja Jonathan Nottin sekä säveltäjien kuten Steve Reichin, György Kurtágin ja Wolfgang Rihmin kanssa.
Wolfgang Rihmin ja Olivier Messiaenin Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus -teosten täydellisten sooloteosten CD-äänitysten jälkeen NEOS on äskettäin julkaissut Bruno Madernan pianokonserton Markus Bellheimin ja Frankfurtin Radion sinfoniaorkesterin kanssa. Tämä äänitys on saanut monia palkintoja, mukaan lukien Saksan äänilevykritiikin palkinto. Bellheimin äänitys Messiaenin Trois Petites Liturgies de la Présence Divinesta Kremerata Baltican kanssa, julkaisi ECM-levy Lockenhaus Chamber Music Festivalin 30-vuotisjuhlan kunniaksi, on saanut erityisen hyvän vastaanoton.
Markus Bellheim pitää säännöllisesti mestarikursseja Saksassa ja ulkomailla. Hän on opettanut musiikkikonservatorioissa Würzburgissa ja Mannheimissa ja hänet nimitettiin pianonsoiton professoriksi Musiikki- ja teatterikorkeakouluun Münchenissä vuonna 2011. Tämän lisäksi hän toimii freelance-toimittajana ja kirjailijana G. Henle Verlag -kustantamossa Münchenissä.
Luka Coetzee
Sello19-vuotias Luka Coetzee tuli suomalaisen yleisön tietoisuuteen syksyllä 2023, voitettuaan kansainvälisen Paulon sellokilpailun Helsingissä. Hän on voittanut myös Pablo Casals ja Johansen International Strings -kilpailun. Kilpailumenestystä hänellä on näiden lisäksi kansainvälisessä Dozauer, Orchestra Symphonique de Montreal, UNISA International Strings sekä Shean Strings & Piano -kilpailuissa.
Nuoresta iästään huolimatta hän esiintynyt useiden orkesterien kanssa mukaan lukien mm. Helsingin filharmoninen orkesteri, Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta, National Philharmonic Orchestra ja Stuttgartin kamariorkesteri. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt arvostettujen taiteilijoiden ja jousikvartettien kanssa, kuten mm. Johannes Moser, Frans Helmerson, David Geringas, Nicolas Altstaedt, Kronos Quartet ja Schumann Quartet. Konserttipaikoista mainittakoon Philharmonie Berliinissä, Elbphilharmonie Hampurissa ja Tonhalle Zürichissä.
Kanadalaissyntyinen Luka Coetzee on nauttinut esiintymisestä kouluissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa ja yhteisötapahtumissa. 2019–2022 hän toimi Calgaryn Back to Bach Projectissa, jonka tarkoituksena on innostaa musiikki- ja taidekasvatusta lapsille.
Coetzee aloitti sellonsoiton jo varhaisella iällä. Opinnot jatkuivat Calgaryssä, missä hän teki 11-vuotiaana soolodebyyttinsä Calgaryn kaupunginorkesterin kanssa. Tällä hetkellä Coetzee opiskelee Franz Liszt -musiikkikorkeakoulussa Weimarissa Wolfgang Emanuel Schmidtin johdolla. Tänä vuonna Coetzee teki sopimuksen useita huipputason muusikoita edustavan Sheldon Artists -agentuurin kanssa.
Roland Glassl
AlttoviuluSaksalainen Roland Glassl syntyi soitinrakentajaperheeseen, jonka perinteet ulottuvat useiden sukupolvien päähän. Hänen isänsä toimi Glasslin ensimmäisenä viulunsoiton opettajana. Myöhemmin Glassl opiskeli Münchenin musiikkikorkeakoulussa Ana Chumachencon johdolla. Diplomin suoritettuaan Glassl jatkoi opintojaan viulussa Paul Bissin ja alttoviulussa Atar Aradin johdolla Indianan yliopistossa. Alttoviulun lämmin sointi lopulta ratkaisi hänen uransa suunnan alttoviulistina.
Roland Glassl on palkittu useissa alttoviulukilpailuissa. Hän voitti ensimmäisenä saksalaisena kansainvälisen Lionel Tertis -alttoviulukilpailun. Hän on voittanut myös 1. palkinnon saksalaisen alttoviuluyhdistyksen kilpailussa, 2. palkinnon Primrose-alttoviulukilpailussa sekä 1. palkinnon Washingtonin kansainvälisessä jousisoitinkilpailussa.
Glassl on konsertoinut keskeisillä estradeilla Euroopassa, Amerikan molemmilla mantereilla sekä Kiinassa. Kamarimuusikkona hän on soittanut mm. Julia Fischerin, Lisa Batiashvilin, Miriam Friedin, Pekka Kuusiston, Hariolf Schlichtigin kanssa sekä Mandelring-kvartetissa, joka lukeutuu 2000-luvun merkittävimpiin jousikvartetteihin.
Pedagogina toimiminen on ollut aina tärkeä osa Glasslin uraa. Vuodesta 2004 lähtien hän toimi alttoviulun professorina Frankfurtin musiikin ja esittävien taiteiden korkeakoulussa ja vuodesta 2018 lähtien Münchenin musiikin ja esittävien taiteiden korkeakoulussa. Jousisoittajien aikakauslehti The Strad Magazine ylisti Glasslin uuden vuosisadan lahjakkuudeksi.
Anna-Maaria Oramo
CembaloAnna-Maaria Oramo on kansainvälisesti esiintyvä cembalisti ja laulaja. Cembalistina Oramo on konsertoinut vuodesta 2003 ympäri maailmaa solistina sekä Helsingin Barokkiorkesterin, Orfeo 55 ja Ensemble Matheus’n jäsenenä ja osallistunut useisiin kansainvälisesti palkittuihin levytyksiin, myös solistiosuuksin (mm. Diapason d’Or 2020). Oramo on myös Suomalaisen barokkiorkesterin vakituinen muusikko, jossa hän on toiminut useita kertoja myös orkesterin musiikinjohtajana. Oramo on lisäksi tehnyt yhteistyötä kymmenien eri orkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa kotimaassa ja ulkomailla ja esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin solistina. Oramo on myös tehnyt useita radio- ja televisionahoituksia YLE:lle ja ARTE:lle ja levyttänyt mm. Antonio Solerin cembalosonaatteja.
Laulusolistina Oramo on esiintynyt mm Fibon solistina, osallistunut kiertueisiin Euroopassa keskiaikayhtye Amor céun kanssa ja levyttänyt cross over jazz-keskiaikakokoonpano Aitionin kanssa. Keskiaikaisen, renessanssi- ja barokkimusiikin tulkkina häntä kuullaan myös muissa kokoonpanoissa.
Oramo toimii myös omistautuneena pedagogina. Hänelle on myönnetty useita pitkäaikaisia taiteilija-apurahoja. Koulutukseltaan Oramo on Musiikin tohtori.
Riitta Pesola
SelloRiitta Pesola aloitti sellonsoiton Kotkan musiikkiopistossa ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa sekä Juilliard Schoolissa New Yorkissa. Voitettuaan Turun valtakunnallisen sellokilpailun 1986 Pesola on esiintynyt lukuisten orkesterien solistina ja soolokonsertein kotimaassa, useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Riitta Pesola on Trio Finlandian jäsen ja Tapiola Sinfoniettan soolosellisti. Hänen instrumenttinsa on italialainen Giovanni Grancino -sello vuodelta 1698.
Jukka Rautasalo
Viola da gambaSellistinä uransa aloittanut Jukka Rautasalo on sittemmin tullut tunnetuksi myös viola da gamban taitajana. Jo Sibelius-Akatemian opintoja vuonna 1985 aloitellessaan hän liittyi Avanti! -kamariorkesteriin, jonka parissa hän on toiminut mm. taiteellisena suunnittelijana kahdella Porvoon Suvisoitto -festivaalilla. Vuodesta 1996 lähtien hän on soittanut Radion sinfoniaorkesterissa kolmantena soolosellistinä.
Barokkimusiikin parissa Rautasalo on esiintynyt niin soittajana kuin johtajana useiden suomalaisten kaupunginorkesterien edessä. Kuudennen kerroksen orkesterin (nyk. Suomalainen barokkiorkesteri) taiteellisena johtajana ja kapellimestarina hän toimi nelivuotiskauden 2001-04, levyttäen mm. kaiken tunnetun suomalaisen orkesterimusiikin 1700-luvulta sisältävän albumin The Classical Age in Finland.
Aku Sorensen
KapellimestariAku Sorensen (s. 1997) on suomalaisamerikkalainen kapellimestari ja viulisti. Sorensen on syntynyt Kaliforniassa mutta työskentelee nykyään pääsijaisesti Suomessa ja viimeistelee opintojaan Sakari Oramon kapellimestariluokalla Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Hän on aikaisemmin saanut ohjausta kapellimestareilta kuten Jorma Panula, Hannu Lintu, Johannes Schlaefli, Hra Roger Norrington, Peter Eötvös ja Jukka-Pekka Saraste.
Vierailevana kapellimestarina Sorensen on työskennellyt useiden suomalaisten orkestereiden kuten Lapin Kamariorkesterin, Jyväskylä Sinfonian, Lohjan kaupunginorkesterin, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan kanssa. Musiikkikoulutuksen tärkeyden puolestapuhujana Sorensen on myös johtanut useita nuoriso-orkestereita, kuten Palo Alton Kamariorkesteria, San Francisco sinfonian nuoriso-orkesteria, ja Länsi-Helsingin musiikkiopiston kamariorkesteria. Sorensen toimi myös “Kuule minä sävellän” -projektin kapellimestarina vuonna 2020. Projektissa nuorilla on mahdollisuus saada omia sävellyksiään kantaesitettyä ammattilaisorkestereiden toimesta.
Aku Sorensen on valmistunut musiikin kandidaatiksi (viulu) Sibelius-Akatemiasta Merit Palaksen luokalta. Viulistin ominaisuudessa Sorensen kuuluu Helsingin Kamariorkesterin perustajajäseniin, ja toimii lisäksi orkesterin konserttimestarina. Sorensen on myös Luosto soi! -festivaalin taiteellinen johtaja. Hän aloitti tehtävässä vuonna 2019.
Carla Usberti
AlttoviuluCarla Usberti (s. 2001) on saksalais-ranskalainen alttoviulisti. Hän aloitti jo 3-vuotiaana pianonsoiton ja 5-vuotiaana viulunsoiton. Vuonna 2015 hän siirtyi alttoviuluun.
Usberti on saanut useita ensimmäisiä liittovaltiopalkintoja Jugend musiziert -kilpailussa sekä alttoviululla että pianolla, ja useita erikoispalkintoja, muun muassa sooloalttoviulu-esiintymisen Darmstadtin kamariorkesterin kanssa. Suoritettuaan nuorisokoulutuksen vuosina 2018-2019 Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa, hän aloitti siellä myös kandidaattiopinnot professori Roland Glasslin johdolla. Usberti on saanut stipendejä Hildegard-Schmalzl-säätiöltä Regensburgissa, Münchener Musikvereinin stipendejä ja vuodesta 2023 lähtien Villa Musican stipendiaattina ja osallistunut mestarikursseille mm. Tabea Zimmermannin, Hariolf Schlichtigin, Lars Anders Tomterin, Atar Aradin ja Quatuor Ébenen johdolla.
Usberti on saanut palkintoja kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa sekä pianolla että alttoviululla, muun muassa voittanut kolmannen palkinnon vuonna 2021 kansainvälisessä Hindemith alttoviulukilpailussa Münchenissä.
Hän on kerännyt orkesterikokemusta nuoriso-orkestereissa, Münchenin filharmonikoissa ja Baijerin radion sinfoniaorkesterissa, jossa hhän osallistui orkesteriakatemian koulutusohjelmaan vuosina 2021–2023.
Mikkelin kaupunginorkesteri
Mikkeliläisen orkesteritoiminnan juuret juontavat vuoteen 1903, jolloin Mikkelin Musiikinystäväin yhdistys perusti orkesterin tuolloin vain muutaman tuhannen asukkaan kaupunkiin. Tästä aikanaan maan vanhim- masta amatööriorkesterista ja kaiken kaikkiaan Suomen kolmanneksi vanhimmasta orkesterista muodostettiin myöhemmin yhdistyspohjainen ammattiorkesteri. Vuonna 1990 Mikkelin kaupunginorkesteri kunnallistettiin 12 jousisoittajan vahvuisena kokoonpanona.
Syksystä 2012 kesään 2016 kaupunginorkesterin ylikapellimestarina toimi Sasha Mäkilä. Erkki Lasonpalo ja Daniel Raiskin toimivat orkesterin taiteellisina partnereina vuosina 2017–2019. Keväästä 2020 lähtien on orkesterin pääkapellimestariksi nimitetty Erkki Lasonpalo. Soittajisto on keskittynyt nimenomaan jousiorkesterille sävellettyyn musiikkiin ja tullut tunnetuksi yhteistyöstään lukuisten suomalaisten ja kansainvälisten säveltäjien kanssa.
Yhteiskonsertit muiden orkestereiden kanssa, erityisesti Saimaa Sinfonietta -nimellä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa, ovat vakiintuneet osaksi soittajiston toimintaa. Pieni jousisto on vaivaton liikuteltava ja kykenee täysipainoiseen konsertointiin myös ilman kapellimestaria.
Vuonna 2013 orkesteri esiintyi maineikkaalla The Great Mountains Music Festivalilla Etelä-Koreassa, ja sai Latin Grammy Award -palkintoehdokkuuden kapellimestari José Serebrierin johtamalla Adagio-levyllä. Konserttiensa suorat internet-lähetykset orkesteri aloitti yhteistyössä E- concerthouse-portaalin ja Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa vuonna 2014. Maaliskuussa 2015 orkesteri teki Sibeliuksen juhlavuoteen liittyen konserttikiertueen Etelä-Koreaan ja Kiinaan.